Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

Un 5% dels majors de 65 anys hospitalitzats a Catalunya amb fractura de fèmur moren abans de rebre l'alta
Publicada el 16/10/2018

Un 5% dels majors de 65 anys hospitalitzats a Catalunya amb fractura de fèmur moren abans de rebre l’alta.

 

 

Barcelona, 18 d’octubre de 2018. Un estudi impulsat perl a Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia (SCGiG), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, amb la col·laboracói del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, constata que la fractura de maluc en persones grans és de les més greus perquè minva de manera rotunda la seva autonomia. El 5% de les persones hospitalitzades per fractura de fèmur, moren abans de rebre l’alta, un 24% en el transcurs del primer any des de la intervenció, i un 45% als tres anys.  

 

Aquest estudi s’ha presentat en el  XXIV Congrés de l’SCGiG, que se celebra avui dijous i demà divendres a la seu de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya a Barcelona.

 

L’estudi alerta d’un increment significatiu, en els pròxims anys, en despesa sanitària a Catalunya per fractura de maluc. Cada any es produeixen unes 7.500 fractures en majors de 65 anys. En el període analitzat, entre el 2012 i el 2015, es van tractar a Catalunya 30 mil fractures amb una despesa  mitjana per pacient, en els 12 mesos posteriors, de 12 mil euros enfront dels 3.500 euros  en els 12 mesos previs a la intervenció. Així, aquest tipus de fractura  ha suposat un increment de la despesa sanitària de 251 milions d’euros.

 

Pel Dr. José Manuel Cancio, del Grup de Treball d’Ortogeriatria de l’SCGiG, un dels autors del treball que s’acaba de publicar en la revista internacional “Bone”, les conclusions de l’estudi permetran un millor abordatge multidisciplinari en prevenció secundària, tenint en compte la comorbilitat. Això podria  disminuir la morbilitat en aquesta part de la població, així com els costos socials i sanitaris.

 

També es presentarà el projecte “Delirium Day 17”, que analitza la prevalença del deliri durant 24 hores en persones hospitalitzades en diferents centres europeus. Per a les persones grans, el sol fet d’ingressar en un hospital incrementa de manera significativa el risc de patir un deliri, o síndrome confusional, i, per això, fins i tot de patir subjeccions físiques si estan agitats.

 

Segons la coordinadora de l’estudi, la Dra. Cristina Udina, membre de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia, la rellevància de l’estudi radica en que el deliri és una síndrome molt freqüent, amb greus conseqüències per als pacients que la  pateixen, així com pels  costos sociosanitaris, i que sovint no es detectai, en canvi, es podria prevenir i tractar.

 

 

Aquesta iniciativa ja s’ha fet altres anys a Itàlia i, per primera vegada, hi han participat 5 centres de Catalunya (Parc Sanitari Pere Virgili, Hospital Sant Pau, Hospital Mare de Déu de la Mercè, Parc de Salut Mar i Hospital General de Granollers). Segons els resultats de l’estudi, fins a un de cada tres pacients grans que ingressen en hospital pot tenir deliri.

 

Al congrés, coorrganitzat per l’SCGiG i  l’Hospital de la Santa Creu de Jesús de Tortosa, assisteixen prop de 250 professionals d’arreu de Catalunya que, sota el lema “Abordatge de precisió en l’atenció a la persona gran”, debatran sobre els reptes de futur d’aquesta especialitat, conjuntament amb representants de les persones grans i diferents estudiants de pregrau de carreres sanitàries, convidats a assistir-hi gratuïtament per sensibilitzar-los davant l’envelliment.

 

Segons el Dr. Marco Inzitari, president de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia, cal proporcionar als ciutadans que envelleixen una atenció individualitzada i ajustada a les seves necessitats i preferències. Per això es requereix un reajustament del nostre sistema de salut, fomentant la prevenció, apropant l’atenció geriàtrica al domicili, i redissenyant hospitals més preparats per atendre les persones grans. També cal potenciar la recerca que inclogui les persones grans, ja que actualment el 80 per cent dels assajos publicats per les revistes de medicina més importants exclouen persones grans amb necessitats complexes, i un 70 per cent les exclouen només en base a l’edat, quan, en canvi, aquesta població és la que necessita les inetervencions assajades i la que en serà la destinatària final.

 

El dissabte 20 al matí, i com a conclusió del congrés, professionals experts en geriatria oferiran una valoració gratuïta de fragilitat al Mercat de Sant Antoni de Barcelona i en altres punts de Catalunya.

 

La Vanguardia

https://www.lavanguardia.com/vida/20181018/452414219158/uno-de-cada-cuatro-mayores-que-sufre-fractura-de-femur-muere-en-un-ano.html

 

 

El Mundo

https://www.elmundo.es/cataluna/2018/10/18/5bc850bde2704e1a218b469c.html

 

 

El Periódico

https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20181018/fractura-cadera-mayores-supervivencia-7095470

 

 

ABC

http://agencias.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=2944901&titulo=Uno+de+cada+cuatro+mayores+que+sufre+fractura+de+f%E9mur+muere+en+un+a%F1o

 

 

Entremayores.es

http://www.entremayores.es/spa/ccaa.asp?var2=Catalu%EF%BF%BDa&var3=El+24%EF%BF%BD+Congreso+de+la+SCGiG+re%EF%BF%BDne%2C+en+Barcelona%2C+a+m%EF%BF%BDs+de+250+especialistas&nar1=3&nar2=26&nar3=36411&nar5=1#.W88YEDKQ4LA.gmailDownload EFE