Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

Joan R. Laporte: “L’any 2010 la despesa farmacèutica va ser de 18.000 milions d’euros ”
L’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, ha organitzat la 16ª Jornada D’Actualització en Medicina “Update 2011”
Publicada el 15/04/2011

  • Aquesta xifra equival aproximadament a un 30 % de la despesa sanitària pública total, segons les dades aportades pel director de l’Institut Català de la Farmacologia, Dr. Laporte.

 

  • La xifra extrahospitalària arribaria a ser de 12.211 milions d’euros, mentre que l’hospitalària es situaria en els 6.000 milions.

 

  • Al voltant de 1.200 professionals de la sanitat s’han reunit avui per analitzar i tractar els temes mèdics més destacats de l’any, com ara la malaltia de Chagas, el problema del sobrepès, la terapèutica dermatològica o l’actualització en cardiologia.

 

Barcelona, 15.04.11- “A Espanya, la despesa en medicaments a càrrec del Sistema Nacional de Salut (SNS) al 2010 va ser de 12.211 milions d’euros a l’atenció extrahospitalària. Es calcula que es gasten uns 6.000 milions més en medicaments dispensats a hospitals, de manera que la despesa farmacèutica es d’uns 18.000 milions d’euros, que equivalen aproximadament a un 30 % de la despesa sanitària pública total”, ha explicat avui Joan-Ramon Laporte, de la Fundació  Institut Català de Farmacologia (FICF) , en el marc de la 16 ª Jornada d’Actualització en Medicina “Update 2011”, que avui ha celebrat l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears.

 

Segons ha exposat Laporte, en un treball escrit conjuntament amb Roser Llop i Montserrat Bosch i dedicat a l’actualització de la farmacologia, “els nous fàrmacs que suposadament han de representar un avenç són, massa sovint, només còpies dels ja existents, amb uns riscos associats que poden fer emmalaltir la població, i a un cost més alt que altres alternatives amb més experiència d’ús”.  

 

Per això, Laporte ha sostingut que “més enllà de la selecció de la marca més barata de cada medicament, també es poden substituir nombrosos medicaments de preu elevat, amb patent vigent, per equivalents terapèutics dels quals n’hi ha genèrics disponibles. La selecció de medicaments no és un exercici d’austeritat, sinó d’intel.ligència clínica”.

 

Així mateix, el cap de Farmacologia Clínica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha subratllat que “disposar d’un nombre limitat de medicaments, seleccionats a partir dels problemes clínics i buscant-ne la millor alternativa terapèutica possible en termes d’eficàcia, seguretat, comoditat i cost, permet concentrar el coneixement, la formació continuada i l’experiència clínica en els problemes de la pràctica clínica i en els medicaments recomanats per al seu tractament”. 

 

Altres actualitzacions

La 16ª Jornada d’Actualització en Medicina, celebrada avui al Palau de Congressos de Barcelona, ha reunit a 1.200 professionals de la salut per analitzar i tractar els temes mèdics que “per la seva importància, incidència i informació innovadora, han destacat durant el darrer any”, ha explicat Carme Gomar, coordinadora del comitè científic.

 

Els doctors Óscar Miró Andreu, del Servei d’Urgències de l’hospital Clínic de Barcelona, i Nemesio Moreno Millán, del SAP de Santa Coloma de Gramanet, han exposat l’actualització de la Grip A mitjançant la ponència “Anàlisi del que s’ha fet”.  

 

Així mateix, l’Update 2011 ha recollit altres actualitzacions mèdiques com la malaltia de Chagas, el problema del sobrepès, la terapèutica dermatològica o l’actualització en cardiologia.