Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

La VI Jornada de la Societat Catalana d'Atenció i Tractament del Consum de Tabac comptarà amb més de 350 professionals de diferents àmbits
S'abordaran les noves patologies en tabaquisme, com les malalties reumàtiques, osteoporosi, esclerosi múltiple i malaltia de Crohn.
Publicada el 05/02/2016

Barcelona, 5 de febrer de 2016. Avui tindrà lloc, al CaixaForum de Barcelona, la VI Jornada de la Societat Catalana d'Atenció i Tractament del Consum de Tabac (SCATT) de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i de Balears, que comptarà amb més de 350 professionals de diferents àmbits.

El tabaquisme continua sent un dels primers problemes de salut pública, ja que provoca 6 milions de morts l'any. Tot i que en els últims anys hi ha hagut una clara disminució del tabaquisme a Catalunya –amb 200.000 fumadors menys des del 2011–, encara fumen més d’1,6 milions de persones. La prevalença de fumadors  a Catalunya és del 25,9%. L’objectiu que la  Societat Catalana d’Atenció i Tractament ndel Consum del Tabac (SCATT) persegueix amb aquesta jornada, és reunir els professionals sanitaris, agents, entitats i institucions socials per alinear-los  en un front comú i treballar intensament per promoure el tractament del tabaquisme. Segons la Dra. Martínez Picó, presidenta de la SCATT, aquesta jornada pretén “que l’abordatge del tabaquisme ocupi un lloc prioritari en tots els programes de salut, prevenció i control d'aquesta malaltia”.

Una de les sessions destacades que tindrà lloc durant la Jornada és una videoconferència amb el Dr. Jacobo Sellarés qui, des del Center for Interstitial Lung Disease (University of Pittsburgh Medical Center, EUA), aportarà la seva visió sobre el tabaquisme i, sobretot, exposarà alguns punts de vista sobre l’abordatge d’aquesta addicció duts a terme als Estats Units. El Dr. Jacobo Sellarés reconeix que Catalunya ha estat pionera en la lluita contra el tabac, remarcant, per exemple, experiències innovadores com "Hospitals sense fum", "Farmàcies sense Fum" o "Atenció Primària sense fum", posades en marxa molt abans de la normativa legislativa que va prohibir fumar en llocs públics. Amb tot, el Dr. Sellarés reconeix que la incidència de nous fumadors joves a l’estat espanyol segueix sent elevada, amb una prevalença del 31% (pràcticament un de cada tres joves fuma).

 

La Dra. Martinez Picó, també ha destacat que, un altre problema emergent en els joves són les noves formes de tabaquisme, com les cigarretes de cargolar, ja que estan exercint un paper important en aquesta població: “els joves consideren que aquestes noves opcions no són tan perjudicials per a la salut i no és cert” ha afegit la Dra. Matínez Picó.

Com a novetat, la jornada tractarà aquest any les noves patologies en tabaquisme, com les malalties reumàtiques, osteoporosi, esclerosi múltiple i malaltia de Crohn.

Un altre dels temes que la Jornada abordarà és el packaging dels productes del tabac. És una mesura, pionera a Austràlia, que consisteix a  modificar la presentació amb què es comercialitzen el productes del tabac, de manera que els paquets de cigarrets només incorporin el nom de la marca, un nom de producte o un nom de fabricant sense utilitzar logotips o d'altres trets distintius, a banda de les advertències sanitàries, timbres fiscals o altres elements d’informació. “Sabem que aquesta mesura adaptada contribuiria a reduir el tabaquisme en joves i adolescents”, ha dit la Dra. Martínez Picó. La mesura es posarà en marxa a països com Irlanda, Regne Unit i França.

 

D’altra banda, és important destacar que la SCATT col·labora en el projecte DEMCAT (Diccionari enciclopèdic de Medicina en català). Amb l’objectiu d’unificar criteris terminològics i d’incorporar-los al DEMCAT es buscarà en aquesta Jornada la participació, mitjançant una enquesta, de tots els assistents.

Durant la Jornada també tindrà lloc la signatura d'un conveni de col·laboració entre la SCATT i el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya per establir sinergies i dinàmiques conjuntes per ajudar els fumadors.

Al llarg de la Jornada es presentaran 60 comunicacions científiques, el doble de les que es van presentar l’any passat i les cinc millors optaran a premi i a  presentació oral.