Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

La meitat de les dones fumadores continuen fumant d'amagat durant l'embaràs
Publicada el 10/02/2017

Barcelona 10 de febrer. Encara que tothom sap, tant homes com dones,  que el tabac és molt perjudicial durant l’embaràs, en general es desconeixen la quantitat d’efectes negatius. Malgrat que pensem que les dones, quan s’assebenten que han  quedat en estat, deixen de fumar, segons els darrers estudis més d’un 50% de dones fumadores continuen amb l’habit del tabac durant l’embaràs, encara que no les veiem. La Dra. Elena Castellanos, Ginecòloga i membre de la Junta de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del consum del Tabac (SCATT), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, ho ha explicat en la conferència que ha donat sota el títol “Ginecologia i Obstetrícia en Tabaquisme”,  durant la VII Jornada de la  SCATT  que s’ha fet  aquest divendres a Barcelona amb la participació de més de 350 professionals.

 

Durant l’acte d’inauguració la Dra. Àngela Martínez Picó, presidenta de la  SCATT, ha destacat que l’atenció a la dona embarassada i els perjudicis que ocasiona el tabac en aquest període s’han d’abordar de manera seriosa.

 

Tot i que el nombre de dones que fumen ha disminuït en els darrers anys, es calcula que a Espanya un 25% de les dones en edat reproductiva són fumadores i,  d’aquestes, més de la meitat continuen fumant durant l’embaràs. De les dones que aconsegueixen deixar-ho, un 70%, torna a fumar després del part.

 

Segons la Dra. Castellanos, el tabac avança la menopausa, augmenta el risc d’infarts de miocardi en dones que prenen anticonceptius, influeix en els tractaments de reproducció assistida i té moltes conseqüències en el fetus i en el seu desenvolupament posterior. Pel que fa al fetus, la Dra.Castellanos ha assenyalat que, un dels efectes adversos més conegut, és el baix pes dels nadons, però també poden patir més asma infantil, otitis o infeccions respiratòries. Darrers estudis  relacionen el consum del tabac amb la síndrome d’hiperactivitat, dèficit d’atenció i  el càncer infantil. Així mateix, en arribar a l’edat adulta, els fills de dones fumadores són més proclius a patir diabetis i malalties cardiovasculars.

 

L’embaràs és un moment en què les dones estan disposades a fer canvis importants a la seva vida, tant per millorar la seva salut com per millorar  la dels seus fills. Les dones han de saber que els especialistes poden ajudar-les en la tasca de deixar l’hàbit del tabac. Cal que cerquin tots els recursos que la sanitat posa a la seva disposició per aconseguir-ho, ha afegit la Dra. Castellanos.

 

D’altra banda, La Dra. Isabel Nerin, professora del Departament de Psiquiatria de la Facultat de Medicina de Saragossa,  ha explicat, en la seva intervenció en la conferència “El Tabac i les dones: Una atracció fatal”, que moltes  dones utilitzen el tabac com una estratègia per afrontar emocions negatives o, fins i tot, per controlar el pes, considerant el tabac com un ajut en la vida diària. Això es converteix en una atracció fatal, per l’enorme càrrega de malaltia i discapacitat que pot suposar per a les dones que fumen. Fa alguns anys, la cigarreta es presentava davant les dones envoltada de glamur i això es podia associar a l’erotisme. Avui dia, la prohibició de la publicitat del tabac  i la quantitat d’informació que existeix sobre els riscos que suposa l’hàbit de fumar, fan que la cigarreta quedi allunyada  del glamur i de l’erotisme.

 

La Dra. Nerin ha explicat que,atès que històricament les dones s’han incorporat més tard que els homes a l’hàbit del consum del tabac, coincidint amb la incorporació de la dona al món laboral i amb el corrent d’igualtat de drets, ha fet que els danys provocats pel tabac s’hagin produït abans en el grup dels homes i, lògicament, les campanyes de prevenció s’han centrat molt de temps únicament en aquest grup. De manera equivocada, la igualtat de drets va assumir  la igualtat de consum i actualment el càncer de pulmó disminueix en els homes i augmenta en les dones.

 

Històricament, la dona ha tingut una baixa percepció del risc que suposa fumar. Durant molt de temps les advertències estaven centrades en els riscos de fumar durant l’embaràs  pels danys que comportava per al fetus, convertint la  dona en invisible des del punt de vista de la prevenció. L’embaràs pot ser una oportunitat per deixar de fumar, però no solament per al fetus sinó també per a la pròpia dona, ha afegit la Dra. Nerin.

 

S’haurien de fer campanyes on es tingués en compte les preocupacions i els interessos de les dones. Aquestes campanyes haurien d’incidir en els riscos que fumar comporta per a la salut de les dones i desmuntar falses creences com la del control del pes o la de fer front a emocions negatives.

 

La Dra. Àngela Martínez Picó, presidenta de la SCATT, ha explicat que aquesta VII Jornada ha servit per intercanviar experiències dels professionals que treballen en aquest àmbit, així com per abordar els reptes de cara al futur per tal de continuar conscienciant la societat de la necessitat de deixar de consumir tabac.

 

Durant aquesta setena jornada també s’ha entregat el primer premi al millor relat d’un exfumador penjat al web que ha posat en marxa la SCATT i que es diu “Històries Ex-Fumadors”. Aquest web, on qualsevol que hagi deixat de fumar pot explicar la seva experiència, pretén  que  sigui una eina més d’ajuda per a totes aquelles persones que volen deixar de fumar. Aquesta és una inciativa pionera a tota Espanya.

 

TVE Sant Cugat. Informatiu de les 14h. Informació a partir del minut  14’20

http://www.rtve.es/alacarta/videos/linformatiu/linformatiu-10-02-2017/3909901/