Annals de Medicina
EDITORIAL

20 anys de Cochrane, aquí

Xavier Bonfill

Director

Annals de Medicina

ANNALS DE MEDICINA: VOLUM 100, NÚMERO 2, abril / maig / juny 2017

Aquest any es compleixen 20 anys des que un Centre Cochrane es creà per primera vegada a l’Estat espanyol, en aquest cas al Parc Taulí de Sabadell, per després traslladar-se l’any 2000 a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, on hi roman encara. Inicialment tenia com a àmbit territorial de responsabilitat només el territori espanyol i Portugal per després estendre-la a pràcticament tot Llatinoamèrica. No només destaquem aquesta efemèride per la directa responsabilitat de qui escriu aquest editorial, sinó perquè la Col·laboració Cochrane ha representat i representa un intent reeixit de cooperació humana, interdisciplinària i internacional per generar i difondre evidència de qualitat que serveixi per millorar les decisions clíniques i sanitàries i, així finalment, augmentar la salut. Ens sentim legítimament orgullosos de la feina feta i alhora sabem que queda molt per fer1-3.

Precisament en aquest número publiquem uns materials directament relacionats amb Cochrane: a Proves i evidències, un resum de la col·lecció especial sobre lactància materna en la qual s’avalua un ampli conjunt d’intervencions de tot tipus relacionades amb la promoció de la lactància materna4. Així mateix, a De llibre presentem Els tractaments, a prova, traducció catalana de Testing Treatments, text on s’explica com s’haurien d’avaluar els tractaments abans d’utilitzar-los, quins són els problemes que habitualment ho impedeixen i les potencials solucions per superar-los. Es pot consultar i descarregar lliurement a http://ca.testingtreatments.org/.

A Vidre i mirall publiquem una molt interessant anàlisi de la situació del Pla de salut de Catalunya i dels reptes plantejats per al període 2016-2020. En els articles complementaris, s’hi descriuen les àrees prioritàries de salut i els projectes singulars d’aquest Pla de salut.

La Roda... ens porta una descripció de com la xarxa d’antídots de Catalunya, a través de la utilització de les noves tecnologies informàtiques, ha millorat l’atenció als pacients intoxicats. I des de la Universitat Miguel Hernández d’Elx ens il·lustren l’oportunitat i alhora el repte que suposa la major alfabetització en salut entre els pacients i ciutadans. I també, Ramon Quilis reflexiona sobre les possibles mesures a adoptar a les escoles per reduir la freqüència de les autolesions en infants i adolescents.

A Proves i evidències, a part de l’esmentada col·lecció sobre lactància materna, hi trobem un document de treball de l’AQuAS per avaluar el procés assistencial de les artroplàsties.

Finalment, a Sense amnèsia, l’Eponímia ens acosta la figura de Josep A. Grífols, creador de les flèbules que porten el seu nom, a banda dels laboratoris que encara avui són punters a tot el món. I en els Clàssics... hi trobareu, amb traducció de G. Permanyer i J. M. V. Pons, la metàfora del prolapse mitral, article on John L. Coulehan analitza el poder de la paraula dels metges en la manera com els pacients i ells mateixos viuen les malalties.

REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES
  1. Bonfill X, en nom del Centro Cochrane Iberoamericano. La Colaboración Cochrane cumple 20 años. Med Clin (Barc). 2014;13(5):210-5.
  2. cochrane.org [Internet]. The Cochrane Collaboration; c2017 [accés el 10 de maig de 2017]. Consultable a: http://www.cochrane.org/.
  3. Es.cochrane.org/es [Internet]. Cochrane Iberoamérica; c2017 [accés el 10 de maig de 2017]. Consultable a: http://es.cochrane.org/es.
  4. Cochrane Iberoamérica [Internet]. Barcelona: Centro Cochrane Iberoamericano; c2017  [accés el 10 de maig de 2017]. Promover la lactància materna para el bienestar de madres e hijos. Consultable a: http://es.cochrane.org/es/colespecial-lactancia-materna.
Correspondència

Dr. Xavier Bonfill
Servei d’Epidemiologia Clínica i Salut Pública
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
C/ Sant Antoni M. Claret, 167
08025 Barcelona
Tel. 935 537 810
Fax 935 537 809
Adreça electrònica: xbonfill@santpau.cat