Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

Notícies

Estudi sobre els usos lingüistics en l'assistència sanitària
Publicada el 15/01/2020

Barcelona, Gener 2020

 

Un dels objectius de la Societat Catalana Diccionari Enciclopèdic de Medicina de Catalunya (SocDEMCAT), dins de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears (l’Acadèmia, ACMSCB), és promoure la difusió, la recerca i la formació en l’àmbit de la terminologia mèdica. En aquesta línia, des de la societat es va plantejar avaluar la situació actual de l’ús del català en l’assistència mèdica. Donat que les dades fins ara disponibles provenien d’un estudi publicat el 2004*, es va decidir posar en marxa un nou estudi amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. També ens donen suport a l’estudi el Col·legi de Metges de Barcelona, la Societat Catalano-Balear de Fisioteràpia, la Societat Catalanobalear d’Infermeria i la Societat de Psicologia General Sanitaria.

 

L’estudi sobre els usos lingüístics en l’assistència mèdica a Catalunya – Estudi-ULAS - s’ha dissenyat durant el 2019, amb la participació de les institucions esmentades i amb el finançament de la SocDEMCAT. L’objectiu de l’estudi és detectar les necessitats lingüístiques i valorar quins recursos i serveis pot oferir l’Acadèmia i l’Administració per a fomentar l’ús del català i millorar el servei a l’assistència sanitària. La població objecte d’estudi seran els i les professionals de medicina i d’infermeria que treballen en centres públics del territori català.

 

L'Estudi-ULAS es posa en marxa el gener de 2020 a partir d’una enquesta anònima enviada per correu electrònic als i a les professionals sanitaris de diferents centres d’atenció primària i hospitalaris seleccionats de forma aleatòria. Durant el primer trimestre de 2020 s’analitzaran les dades de l’estudi i posteriorment es divulgaran els resultats.

 

Us animem a que totes aquelles persones que rebeu l’enquesta la complimenteu amb la màxima veracitat possible. La rebreu a través de les persones responsables del vostre centre sanitari.

 

Institucions col·laboradores: http://www.academia.cat/files/204-7817-FITXER/Institucionscolsv3.pdf

 

Cronograma de l’estudi: http://www.academia.cat/files/204-7816-FITXER/Cronogramav2.pdf

 

Per a més informació sobre l’estudi podeu contactar amb Oriol Ramis (oriolramis@gmail.com) o Fèlix Bosch (fbosch@esteve.org).

 

*Soler I, Solé J. Enquesta sobre els usos lingüístics als centres sanitaris 2004. Llengua i ús: revista tècnica de política lingüística. 2004;31:62-70. http://www.raco.cat/index.php/LlenguaUs/article/view/128200Logo
Logo