Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

Notícies Més notícies >

 

Activitats previstes:

 

SOCDEMCAT

És un acrònim afortunat que voldríem que se l’apropiessin tots aquelles persones que tenen interès en la utilització del català en les ciències de la salut i en la pràctica de l’atenció a la salut.

La Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina (SOCDEMCAT) va ser establerta per una comissió gestora a finals de 2014 per donar suport al manteniment i la promoció del Diccionari enciclopèdic de medicina (DEM). La Societat també vol servir d’espai de reflexió entre les persones interessades a treballar-hi i d’espai de promoció en la millora de l’ús del català cientificotècnic en la resta de societats de l’Acadèmia.

En aquest nou projecte l’anomenem DEMCAT per Diccionari enciclopèdic de medicina en català, el qual ja disposa d’un portal web propi: www.demcat.cat. Volem que el projecte DEMCAT faci possible l’accessibilitat permanentment del diccionari a Internet, amb una eina fàcil d’utilitzar i que s’actualitzi regularment sense necessitat de parlar d’edicions tancades.

Malgrat que el català tècnic relacionat amb la salut ja s’utilitzava durant l’Edat Mitjana, el primer intent reeixit de sistematitzar la terminologia mèdica fou a càrrec del cirurgia Dr. Manuel Corachan en el Diccionari de medicina, editat el 1936. La guerra civil i la postguerra n’impossibilitaren la difusió, però a principis de la dècada dels 70 (del segle passat), des de l’Acadèmia el seu president d’aleshores, el Dr. Josep Alsina i Bofill, prengué la iniciativa de recuperar i continuar tota la tasca anterior; aparegué així el Vocabulari mèdic de l’Acadèmia amb dues edicions, els anys 1975 i 1987. Posteriorment, el Dr. Oriol Cassasas, primer, i el Dr. Joaquim Ramis i el Prof. Màrius Foz, després, dirigiren la tasca de les dues edicions del Diccionari enciclopèdic de medicina, els anys 1990 i 2000, la darrera de les quals des del 2007 ha estat disponible en una versió digitalitzada (amb algunes esmenes).

En tota la seva evolució –ja des del treball del Dr. Corachan–, els diccionaris/vocabularis de medicina han seguit les directrius de l’Institut d’Estudis Catalans; però, actualment, a més de l’Institut d’Estudis Catalans i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, les entitats propietàries del DEMCAT i que li donen suport són: Enciclopèdia Catalana SA –institució/empresa que es va fer càrrec de les edicions en paper– i des del 2014, el TERMCAT –que proporciona el seus suport i bagatge terminològics en les tasques d’actualització dels àmbits tècnics.

Si teniu interès a col·laborar amb el Diccionari, la SOCDEMCAT és la vostra associació. Durant el 2015, quan siguem ja un nombre suficient de socis, tenim previst realitzar una primera assemblea per constituir la Junta Directiva i el Pla d’activitats.