Girona 2 de juny 2022. Es calcula que aquesta malaltia pot afectar el 20-30% de la població en els països desenvolupats, arribant al 70% en el cas de les persones obeses o amb diabetis tipus II. De fet, és la causa més prevalent de malaltia hepàtica, pel davant de l’hepatopatia alcohòlica o la relacionada amb hepatitis víriques. En el nostre medi considerem fonamental fer una recollida de dades exhaustiva, juntament amb els metges/ses d’atenció primària, per veure la foto actual de la situació d’aquesta patologia.
Aquest serà un dels temes que es tractarà durant el XXXI Congrés de la Societat Catalana de Digestologia (SCD), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, que es fa des d’avui dijous i fins dissabte a Girona. Durant el congrés, es presentarà el Pla Estratègic del Fetge Gras a Catalunya i es discutiran aspectes clínics de la malaltia. També s’abordarà el que coneixem com a microeliminació del VHC (Hepatitis C), intentant arribar als col·lectius que, per diferents circumstàncies, encara no han estat tractats de la infecció crònica pel VHC. Se seguirà també amb la recerca translacional, aquella que permet apropar les troballes de la recerca bàsica a la clínica i al dia a dia dels pacients.
El XXVIIè Curs de Formació, moderat pel Dr. Jordi Serra, se centrarà enguany en la Neurogastroenterologia i el maneig endoscòpic d’aquests trastorns que redueixen de manera dràstica la qualitat de vida dels pacients afectats.
Pel que fa a l’endoscòpia digestiva, el Dr. Xavier Calvet, anterior president de la Societat Catalana de Digestologia, presentarà el document de posicionament sobre les indicacions i valoracions del risc de les exploracions endoscòpiques en persones d’edat avançada o fràgils, col·lectiu cada cop més nombrós. Parlarem també de com optimitzar les exploracions endoscòpiques per reduir la incidència de repeticions innecessàries.
Com en anteriors edicions es discutirà el diagnòstic, el tractament i les complicacions de la malaltia inflamatòria intestinal posant especial èmfasi a les colitis infeccioses en aquest context.
Per la seva part, el Dr. Xavier Calvet i la Dra. Àngels Escorcell, actual presidenta de la Societat, han destacat l’alt nivell científic del congrés, novament presencial. Han remarcat que la Societat segueix treballant davant el repte de futur i amb la voluntat de garantir la màxima equitat en l’atenció digestològica a tot Catalunya. El maneig de patologies hepàtiques o digestives complexes ha ser el mateix independentment del lloc de residència del ciutadà. En aquest sentit, la Societat està treballant conjuntament amb el Servei Català de la Salut, per tal de garantir la màxima equitat i la qualitat assistencial.
Han destacat també l’alt nivell d’innovació docent de la Societat, que ha posat en marxa, en col·laboració amb la Universitat Oberta de Catalunya i la plataforma educativa Interact Salut de l’Acadèmia, un màster de formació en digestologia adreçat als residents, totalment en línia i d’un altíssim nivell científic.
Diari de Girona