Rehabilitació cardíaca en línia després d’un infart o d’una angina de pit

Sala de premsa
17/06/2022

Barcelona 1 de juny 2022. La Societat Catalana de Cardiologia, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, presentarà aquesta tarda, durant el seu congrés anual, el programa “Recupera’t”, un innovador programa de rehabilitació cardíaca.

https://www.catcardio.cat/programa-recuperat

El programa neix amb l'objectiu d'acompanyar i ajudar en el procés de recuperació de  les persones que han tingut un infart de miocardi o una angina de pit.

És el primer programa gratuït de rehabilitació cardíaca en línia i consta de dues parts. D’una banda, una sèrie de vídeos pedagògics sobre tabac, alimentació, salut mental i control dels factors de risc per tal que el pacient sàpiga què li  ha passat i què ha de fer a partir d’aquell moment.

I de l’altra, un programa d’entrenament físic penjat a la xarxa. La idea és que el pacient pugui realitzar el programa d’exercici físic no supervisat, amb l’autorització prèvia del metge referent que haurà de confirmar que és un pacient de baix risc i que pot fer esport des del seu domicili, amb seguretat.  Un cop el metge hagi donat el vistiplau, el pacient podrà seguir els exercicis que es proposen en funció de l’edat i dels problemes osteomusculars. Aquests  consells i exercicis es poden complementar amb quatre  classes de ioga, ordenades segons el nivell de dificultat. La pràctica de ioga després d’un infart contribueix a millorar la qualitat de vida ja que té efectes beneficiosos en l’estat de la forma física, el control de l'ansietat, la capacitat de concentració i en la millora de la qualitat de la son (insomni).   

“Recupera’t” ha estat ideat per un equip multidisciplinari de professionals que es dediquen a la  rehabilitació cardíaca, i ha comptat amb el suport de la  Societat Catalana de Cardiologia de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i del Pla Director de les Malalties Cardiovasculars del Departament de Salut. El programa s’ha desenvolupat com una eina innovadora i àgil. El pacient s’hi podrà connectar des de casa, des del primer dia de l’alta hospitalària, cosa que l’ajudarà a resoldre els dubtes que li puguin anar sorgint durant el procés de recuperació. Tots els professionals de la salut podran prescriure el programa “Recupera’t”.

Gairebé deu mil persones pateixen una síndrome coronària aguda (infart o angina) cada any a Catalunya de les quals, un seixanta per cent, són pacients de baix risc que podrien fer el programa d’entrenament no supervisat.

Des que es va posar en marxa el codi infart, que permet atendre les persones que han patit un infart en temps mínim, ha augmentat extraordinàriament la supervivència dels pacients. També ha fet reduir la mortalitat.

Presentació programa “Recupera’t”

Dia:       Dimecres 1 de juny

Hora:    19:00h.

Lloc:  Universitat de Barcelona. Gran Via de les Corts Catalanes, 585. Barcelona. Sala Ramón i Cajal

 

EFE (document adjunt)

La Vanguardia

https://www.lavanguardia.com/vida/20220601/8310232/cardiologos-lanzan-programa-rehabilitar-supervivientes-infartos.html