Anar en bici a l’escola, una eina de salut

16/09/2022
  • La Societat Catalana de Pediatria impulsa la mobilitat escolar en bicicleta a través de la campanya “Pedalem cap a l’escola”.
  • Fan una crida a l’administració a crear infraestructura segura al voltant de les escoles per facilitar aquesta modalitat de mobilitat activa, sostenible i saludable.


Olot, 16 de setembre de 2022.


Coincidint amb la Setmana Europea de la Mobilitat, el 16 de setembre es farà la presentació oficial de la campanya ‘Pedalem cap a l’escola’ impulsada pel Grup de Treball de Salut Mediambiental de la Societat Catalana de Pediatria. Es durà a terme a l’Escola Sant Roc d’Olot, un dels múltiples centres educatius catalans que es van unir a la iniciativa de mobilitat escolar en bicicleta anomenada “Bicibús” promoguda per l’entitat osonenca Canvis en Cadena. Promocionar la mobilitat activa entre els infants actuaria com una potent eina de salut pels seus múltiples beneficis per als infants com ara la millora de la condició física i del rendiment escolar, la disminució del sobrepès, l’obesitat i del risc cardiovascular, l’augment del benestar emocional i de l’autoestima, entre d’altres. La campanya s’acompanya de diversos materials (infografia, decàleg, documents de referència) i pretén arribar tant a infants i famílies com a professionals de la salut i a l’administració per impulsar la mobilitat escolar en bicicleta com una estratègia de millora de la salut pediàtrica. El document principal repassa els principals avantatges de la bicicleta per a la salut i medi ambient de la infància, recull propostes per al seu foment al voltant de l’escola i ha comptat amb la col·laboració de diverses entitats com el BACC, Canvis en Cadena, Osona en bici, Bicibús Sarrià o la plataforma Eixample Respira.


La vulnerabilitat pròpia de la infància fa que sigui un dels col·lectius més afectats pel canvi climàtic, la contaminació atmosfèrica i acústica i l’accidentalitat viària, dels quals el trànsit motoritzat n’és un dels principals responsables. Per aquest motiu la Societat Catalana de Pediatria reclama a l’administració la creació d’infraestructura ciclable perquè els infants puguin desplaçar-se a l’escola de manera segura i restringir l’accés als vehicles motoritzats al voltant dels centres educatius. “Treure cotxes de les ciutats per a donar pas a una mobilitat sostenible i segura ha d’esdevenir una prioritat de primer ordre per a la societat actual ja que ens juguem la salut de la població i del planeta”, afirma la Dra. Sheila Iglesias, pediatra de la Seu d’Urgell i una de les autores de la campanya. ‘Pedalem cap a l’escola’ pretén ajudar a comprendre tot això i més i sobretot aportar solucions i propostes de millora per a poder dur a terme aquest canvi de model de mobilitat.


Convocatòria de premsa:
• 08:30h Pont de Sant Roc, pas del Bicibús de l’Escola Sant Roc fins al centre educatiu (per confirmar hora i localització exacta).
• 08:45h Arribada del Bicibús a l’Escola Sant Roc. Entrevista a infants i familiars d’alumnes.
• 09:15h Inici presentació de la campanya “Pedalem a l’escola” a l’Escola Sant Roc.
• La campanya estarà presentada per les pediatres Sheila Iglesias i Elena Codina i pel pediatre Ferran Campillo del Grup de Treball de Salut Mediambiental de la Societat Catalana de Pediatria.

 

ACN (pdf adjunt)

La societat Catalana de Peditaria impulsa la mobilitat escolar en bicicleta amb la campaña ‘pedalem cap a l’escola’.

 

CCMA 324

https://www.ccma.cat/324/la-societat-catalana-de-pediatria-impulsa-la-mobilitat-escolar-en-bicicleta-amb-la-campanya-pedalem-cap-a-lescola/noticia/3184848/

 

Catalunya Ràdio 30’50’’

https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/catalunya-al-dia/catalunya-al-dia-16092022/audio/1146343/

 

El Punt Avui

https://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/2193618-la-societat-catalana-de-pediatria-impulsa-la-mobilitat-escolar-en-bicicleta-amb-la-campanya-pedalem-cap-a-l-escola.html

 

Nacio Digital

https://www.naciodigital.cat/garrotxa/noticia/27055/societat-catalana-pediatria-impulsa-olot-us-bicicleta-anar-escola

 

El Gerio Digital

https://www.gerio.cat/noticia/1550498/la-societat-catalana-de-pediatria-impulsa-la-mobilitat-escolar-en-bicicleta

 

Diari de Girona

https://www.diaridegirona.cat/comarques/2022/09/17/els-pediatres-demanen-mes-recursos-75543193.html

 

Garrotxa Digital

https://www.garrotxadigital.cat/2022/09/16/aquest-divendres-a-olot-la-societat-catalana-de-pediatria-ha-presentat-a-la-capital-garrotxina-la-campanya-pedalem-cap-a-lescola/

 

Diari de l’Educació

https://diarieducacio.cat/anar-a-lescola-en-bicicleta-una-eina-de-salut/

 

Social.cat

https://www.social.cat/noticia/15235/pedalant-cap-a-un-nou-curs-la-iniciativa-bicibus-sescampa