Bacteris bons, bacteris dolents i virus que curen infeccions

Sala de premsa
13/10/2022

Montbrió del Camp (Tarragona) 14 d’octubre. Les XXXI Jornades de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, se celebren divendres i dissabte d’aquesta setmana amb la participació de més de 150 professionals de primer nivell, per debatre temes d’avantguarda en el maneig d’infeccions.

 

La primera taula tocarà un dels temes de gran actualitat: el microbioma. La microbiota humana són tots aquells microorganismes que conviuen de manera simbiòtica amb nosaltres. El nostre organisme està constituït per tantes cèl·lules humanes com bacterianes. De fet, si posem totes les cèl·lules de la microbiota juntes, pesarien uns 1300g, gairebé com el pes del cervell. Potser el més important d’aquesta microbiota són les funcions crucials que aquests bacteris desenvolupen però, sobretot, el seu potencial terapèutic. Una de les utilitats de la microbiota sana és combatre infeccions greus, que normalment administrem mitjançant trasplantaments de femta (o de microbiota). En aquestes jornades parlarem de com s’organitza un banc de femtes, què cal fer per ser donant de femtes i quines són les seves utilitats principals. També veurem casos interessantíssims de com la microbiota es pot utilitzar per modular el pronòstic de les pneumònies i fins i tot de l’ictus. 

 

Un altre dels temes que es debatrà és el de les teràpies innovadores per al tractament d’infeccions per bacteris resistents als antibiòtics. L’OMS ha predit que si la resistència antibacteriana segueix com ara, l’any 2050 tindrem deu   milions de morts anuals per aquesta causa. Així, una de les eines que s’està perfilant com a més innovadora és l’ús de virus ensinistrats per atacar bacteris concrets. Allà on no arriben els antibiòtics, arriben els bacteriòfags (literalment virus que es mengen els bacteris), però que en realitat indueixen un trencament programat d’aquells bacteris que ja no responen a cap tractament antibiòtic.