Els experts en dolor reclamen més recursos

Sala de premsa
13/10/2022

Barcelona 17 d’octubre. Amb motiu del Dia Mundial del Dolor, la Societat Catalana de Dolor (SCD), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya,  ha donat a conèixer  un estudi, impulsat per la Societat, per saber quina és la situació del dolor a Catalunya.

 

A l’enquesta han participat 91 professionals de 92 unitats de dolor, distribuïdes per  18 localitats de Catalunya i de Balears, de les quals 63 eren centres  públics i 29 centres privats. Les conclusions s’han publicat a la revista científica Pain Research and Management, amb el títol “Advances and Pitfalls of Specialized Pain Care through a Public and Private Health Care Providers in Catalonia and the Balearic Islands: A Physician’s Survey”.

 

En l’esmentada enquesta, el 52’8% dels responsables de les unitats de dolor han afirmat que el personal amb dedicació al tractament  és encara insuficient. De fet, continuen sent una assignatura pendent les intervencions psicològiques, les teràpies emergents i els implants de neuroestimulació. Només el 25% dels pacients atesos en aquestes unitats va rebre una avaluació psicològica. El 69% de les unitats treballa amb infermeria, el 56’3% amb psicòlegs i el 52’1% amb rehabilitadors, entre d’altres.

 

 

A Catalunya, a les unitats de dolor són ateses anualment més de 100 mil persones majors de 30 anys. També s’atenen nens petits, però no és el més freqüent. Les patologies més habituals són el dolor osteomuscular en un 65% dels casos, el dolor neuropàtic en un 25% dels casos i el dolor oncològic difícil en un 10%.

 

 

La Societat Catalana de Dolor (SCD), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, vol recordar que el dolor s’ha d’abordar dins una avaluació multidimensional i amb una atenció multi i interdisciplinària. És prioritària la incorporació de psicòlegs, fisioterapeutes, així com ampliar els recursos materials i procediments intervencionistes avançats tal i com va assenyalar l’SCD a la revista Pain Research and Management.