En el Dia Mundial de la Psoriasi els experts demanen que tots els pacients tinguin accés a tractaments biològics i a un control complet de la malaltia

Sala de premsa
29/10/2022

Barcelona 29 d’octubre 2022.  En els últims anys el tractament de la psoriasi ha experimentat una revolució, a partir dels coneixements en biotecnologia, que ha permès millorar de manera molt considerable les perspectives terapèutiques dels pacients amb formes greus, que en el passat tenien molt poques alternatives.

 

Aprofitant que aquest dissabte és el Dia Mundial de la Psoriasi, la Societat Catalana de Dermatologia, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, en sintonia amb altres grups d'experts internacionals es planteja, com a objectiu terapèutic assumible l’any 2022, un control complet o gairebé complet de la psoriasi en la majoria de pacients, mantingut en el temps i, en general, amb un bon perfil de seguretat.

 

La psoriasi és una malaltia crònica que, ara com ara, no té cura coneguda. Tanmateix, hi ha una gran varietat de tractaments que poden permetre un molt bon control de la malaltia a llarg termini i amb seguretat. Caldrà, a més, un control més enllà de la pell, ja que els pacients amb psoriasi presenten, amb més probabilitat, síndrome metabòlica, obesitat i malalties cardiovasculars entre d’altres. Fins a un terç dels pacients pot tenir afectació a les articulacions una afectació coneguda  com artritis psoriàsica.

 

La psoriasi és una malaltia inflamatòria del sistema immunològic que afecta entre el 2 i el 3% de la població; això vol dir que, uns 125 milions de persones, la pateixen al món i, unes 140 mil, a Catalunya. En la psoriasi intervenen múltiples factors com és el genètic, l’estil de vida, l’estrès, les infeccions i els fàrmacs, entre d’altres.

 

Pot aparèixer per primera vegada a qualsevol edat, tot i que és més freqüent que ho faci entre els 20-30 anys i al voltant dels 55 anys. La forma més habitual és la psoriasi en plaques, que es caracteritza per presentar plaques vermelles i amb descamació a colzes, genolls, cuir cabellut, etc.

 

En el cas de les dones embarassades, la majoria de tractaments orals o sistèmics per a la psoriasi s’han de parar; només en casos moderats-greus es poden administrar dos tractaments. Si bé és cert que, en la major part de casos, les plaques de psoriasi milloren segurament degut a les hormones, aquesta millora, malauradament, desapareix en el postpart, moment en què no és infreqüent un brot de psoriasi.

 

La psoriasi es pot iniciar, també, en la infància, com ho demostra el fet que un terç d’afectats la pateix abans dels 18 anys, tot i que en general les formes greus en aquestes edats són menys freqüents. I en el cas que entre els infants es presentin casos greus, avui dia hi ha tractaments innovadors, eficaços i segurs. El diagnòstic precoç i el maneig acurat per part dels dermatòlegs experts, juntament amb les famílies, és un factor important.

 

EFE: document adjunt

Andalucia Información

https://andaluciainformacion.es/sociedad/1104956/dermatologos-y-pacientes-con-psoriasis-piden-el-acceso-a-tratamientos-biologicos/

Viva el Campo de Gibraltar

https://vivacampodegibraltar.es/campo-de-gibraltar/1104956/dermatologos-y-pacientes-con-psoriasis-piden-acceso-a-tratamientos-biologicos/